Ukusi

Tajni nema

Sve je u ukusima

Prvog dana smo imali 16 ukusa. U narednih 47 dana rada napravili smo ih 48. U međuvremenu je taj broj došao do 150 i prestali smo da brojimo. Kada smišljamo nove ukuse, trudimo se da se ne obaziremo na granice i kompromise, pa nam se često desi da eksperiment ne uspe. Tada probamo ponovo.

Susam kafa sa čokoladnim zrncima kafe je nastala zbog jedne Ane, koju je svakoga dana mučila dilema – da li pojesti sladoled od kafe ili od susama? Eto, zaslužila je da dobije svoj ukus, danas Ovcin prepoznatljivi unikat.

Orah je klasičan ukus, ali novina je u tome što se za pripremu ne koristi pasta, već sveži orasi. Zato sladoled nema glatku teksturu, već podseća na poslastice koje su spremale naše bake. Volimo da verujemo da naš sladoled od oraha vraća sećanje na detinjstvo, kada smo prstima skidali ostatke fila od oraha sa ivica šerpi.

Sladoled od kafe počinje rečenicom "Napravi mi dvesta espresa, molim te". U Ovci ga vole samo oni koji nisu zaduženi za pravljenje kafe.

Za ukus Kruška u mleku sa orasnicama smo probali svaku orasnicu u gradu, neke su zaista odlične, a onda smo odlučili da ih pravimo sami. Zašto bismo išli jednostavnim putem, kada postoje komplikovaniji i lepši?

Za sladoled Rikota sa medenim saćem šećer i med kuvamo dok ne dobijemo karamel. Na kraju ubacujemo malo sode bikarbone, koja se na toploti razbija i oslobađa ugljen-dioksid, a on stvara mehuriće slične saću. Ili jednostavnije, 2NaHCO₃ se na toploti razlaže na Na₂CO₃ + H₂O + CO₂ = mehurići.

Pogledajtu našu trenutnu ponudu.
  • Ukusi
  • Ukusi
  • Ukusi
  • Ukusi
  • Ukusi
  • Ukusi

Procesi i čuvanje

U Crnoj Ovci sladoled pravimo od početka. To znači da ne koristimo unapred pripremljene baze, smeše, arome i veštačke ukuse, već svim sastojcima dozvoljavamo da sjedine svoje ukuse i arome u dugom procesu pripreme. Sladoled pravimo svakog dana, u količinama koje zadovoljavaju dnevne potrebe i dajemo sve od sebe da do naših mušterija dođe samo svež i dobar proizvod.

Ovako napravljen sladoled zahteva i posebne procese čuvanja i služenja. Zbog toga se služi iz zatvorenih vitrina – pozzeti – koje ukus i teksturu sladoleda mogu da sačuvaju dok ne dođe do kupca. Znamo da ove vitrine nisu atraktivne, jer sladoled ne može da se vidi pre kupovine, ali nudimo kompromis – svaki naš sladoled može da se proba. Tako zadržavamo kvalitet proizvoda, a kupci dobijaju priliku da donesu odluku na najpouzdaniji način, svojim čulom ukusa.
  • Ukusi
  • Ukusi
  • Ukusi
  • Ukusi
  • Ukusi

Svi naši

Ukusi

(skoro)

Susam kafa sa čokoladnim zrncima kafe je nastala zbog jedne Ane, koju je svakoga dana mučila dilema – da li pojesti sladoled od kafe ili od susama? Eto, zaslužila je da dobije svoj ukus, danas Ovcin prepoznatljivi unikat.
Orah je klasičan ukus, ali novina je u tome što se za pripremu ne koristi pasta, već sveži orasi. Zato sladoled nema glatku teksturu, već podseća na poslastice koje su spremale naše bake. Volimo da verujemo da naš sladoled od oraha vraća sećanje na detinjstvo, kada smo prstima skidali ostatke fila od oraha sa ivica šerpi.
Sladoled od kafe počinje rečenicom "Napravi mi dvesta espresa, molim te.". U Ovci ga vole samo oni koji nisu zaduženi za pravljenje kafe.
Za ukus Kruška u mleku sa orasnicama smo probali svaku orasnicu u gradu, neke su zaista odlične, a onda smo odlučili da ih pravimo sami. Zašto bismo išli jednostavnim putem, kada postoje komplikovaniji i lepši?
Za sladoled Rikota sa medenim saćem šećer i med kuvamo dok ne dobijemo karamel. Na kraju ubacujemo malo sode bikarbone, koja se na toploti razbija i oslobađa ugljen-dioksid, a on stvara mehuriće slične saću. Ili jednostavnije, 2NaHCO₃ se na toploti razlaže na Na₂CO₃ + H₂O + CO₂ = mehurići.
Uveče očistite nekoliko štapića vanile i ostavite da prenoće u mleku. Ujutru uzmete 200 jaja, svako operete, dezinfikujete i odvojite žumanca od belanaca. Napravite i karamel, pa sve to pomešate i napravite sladoled. Onda preberete orah izdvojite najbolje polutke (dva puta, svaki put druga osoba, da budete sigurni). Karamelizujete ih i razdvajate ih rukama dok je karamel još vreo, a zatim ih ubacite u pripremljeni sladoled. A ako Vas sve ovo mrzi da radite, dođite kod nas na Krem brule sa karamelizovanim orasima. Ako ga nema ni kod nas, pročitajte recept ponovo.
Braon puter sa borovnicom dobijamo tako što prvo kuvamo puter na niskoj temperaturi, da proteini mleka počnu da se zagrevaju. Oni tada dobijaju tamno braon boju (odatle i ime) čime se iz putera izvlače slatkaste arome orašastog voća, idealne za slaganje sa slabo pečenim biftekom. Ili borovnicom.
Kada nam ponestane inspiracije za ukuse mi pitamo našu decu za savet. I kada nam kažu Banana lešnik nemamo izbora sem da ga napravimo.
Malo je ukusa koje smo prekopirali od drugih, samo jedan zapravo. Na početku smo pravili sladoled od kikirikija ali, moramo priznati, bio je malo dosadan i ne baš popularan. Onda smo videli da naše kolege iz jedne američke sladoledžinice prave Kikiriki sa perecama u čokoladi. I tako je jedan dosadan ukus postao jedan od najzanimljivijih u Ovci. Nećemo reći od kog smo majstora maznuli ideju, ali ako pogodite njegovo ime, dobijate porciju sladoleda na naš račun.
Za sladoled od Maka neophodno je da mak bude samleven što sitnije i da do nas dođe što pre nakon mlevenja, dok je još topao, jer je tada najbolji za korišćenje. Naš dobavljač maka je jedan mlin već uništio pokušavajući da nam ostvari ove želje, a trenutno uništava i drugi. Ne znamo da li toliko veruje u nas, ili koristi mak i na neke druge načine, pa mu je svejedno.
Zvezdasti anis se savršeno slaže sa ukusima mleka i čokolade u sladoledu, pa smo napravili ukus Straćatela sa zvezdastim anisom. Čega smo se sve naslušali prilikom naručivanja ovog ukusa bolje da ne pričamo.
Susam kafa sa čokoladnim zrncima kafe // Lešnik // MASKARPONE MALINA SA PEČENIM PISTAĆIMA // Krem bueno // Crna čokolada // Orah // Pistaći // Crna čokolada sa kandiranim pomorandžama // Krema maskarpone sa karamelizovanim smokvama // Bejlis sa bademima u čokoladi // Mak // Bela čokolada sa jagodama u balzamiku // PLAZMA // Vanila // BANANA ŠEJK SA KARAMELIZOVANIM BADEMIMA // Krem brule sa karamelizovanim orasima // Susam // Straćatela // Tiramisu // MALAGA // Slana karamela // Đanduja // MLEČNA ČOKOLADA // Krema jagoda kaberne // Kikiriki sa perecama u čokoladi // Čokolada sa karamelom i zrncima kakaoa // Bela čokolada sa karamelom // KREMA MASKARPONE SA KEKSOM OD LEŠNIKA I BADEMA // Kafa // Bela čokolada // Banana lešnik // Čokolada sa medom i hrskavim čoko perlicama // Zeleni čaj sa kandiranim jagodama // CIMET // Braon puter sa borovnicom // Badem // Kokos // Gorgonzola // KESTEN // Parmezan // Crna čokolada h2o // Malina // Kruška u mleku sa orasnicama // Jagoda // VIŠNJA SA ČOKOLADOM // Crna ribizla // Limun bosiljak // Mango // Marakuja // Limun nana // Malina nana // Straćatela sa zvezdastim anisom // Banana limun med // ANANAS // Kivi malina // Kruška // Dinja // CRNA RIBIZLA KUPINA // Malina borovnica // Šumsko voće // CRVENA POMORANDŽA // Amareto sa čokoladom // Mlekonana // MASKARPONE KAFA // Breskva // Pomorandža // Crna čokolada h2o sa nanom // Crna čokolada h2o sa lavandom // Limeta // Josta // Kupina lavanda // MLEKONANA SA ČOKOLADOM // Rikota sa karamelizovanim medom // Aronija šljiva // Tropsko voće // Grejpfrut // Bela čokolada sa komadićima čokolade // URDA SA KITNIKEZOM I ORASIMA // Malina, liči i ruža // Kafe karamel // KAFE KARAMEL SA CIMETOM // Kafe karamel sa integralnim keksom // Maskarpone pistaći sa slatkim od kupina // Jagoda aronija // Pistaći sa pireom od malina i belom čokoladom // JAGODA SA BELOM ČOKOLADOM // Crna čokolada kafa // KAJMAK // Zova // Pomorandža breskva // Pomorandža limun grejp // KIKIRIKI KOKOS // Fermentisani beli luk sa medom i zrncima kakaoa // Zabajone sa javorovim sirupom i kokicama od amaranta // Badem susam lešnik // KESTEN SA CIMETOM // Fior di panna // Kisela pavlaka // ŠIPURAK SA BELOM ČOKOLADOM